Nedávno jsem si říkal, že bych mohl zkusit poprvé udělat nějaký ten salát. Volba padla na Caesar salát. Přiznám se, že takový salát jsem jedl v restauracích asi jen dvakrát, věděl jsem co od toho očekávat. Ale ejhle! Postupně jsem se začetl co opravdu má caesar salát obsahovat. Vlastně to, co dostane člověk v našich restaurací ve skutečnosti žádný caesar salát. Ve skutečnosti je to maximálně směs salátů maximálně tak pro králíky s kuřecím masem. Člověk se furt učí a poznává a tak jsem se vrhnul na caesar salát tak jak má být. Samozřejmě receptů je na netu miliarda a tak teď už bude o jeden navíc 🙂 .

Caesar salát

Ingredience:

  • 1 ks římského salátu
  • bloček parmazánu vcelku
  • 1 ks menší bagety (nejlépe den staré, nebude tak měkká)

Zálivka:

  • 2 ks čerstvých žloutků
  • 1 čajová lžička estragonového vinného octa (poku máte estragon a vinný ocet, můžete jej smíchat a vylouhovat)
  • 1 – 2 čajové lžičky dijonské horčice (dle chuti)
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 ks stroužku česneku
  • 4 ks filet z ančoviček (sardele)
  • 1 – 2 čajové lžičky cukru
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Římský salát si rozděláme na jednotlivé listy a pořádně omyjeme a necháme okapat nebo zabalíme do utěrky. Bagetu zbavíme kůrky a nakájíme na menší kousky. Ty pak lehce osmahneme na pánvi a použijeme jako krutony.
  2. Ve střední misce si smícháme žloutky, estragonový vinný ocet, dijonskou horčici, olivový olej, ančovičky, prolisovaný nebo najemno nakrájený stroužek česneku, cukr, sůl a pepř. Nejlépe metličkou.
  3. Dle chuti případně dosolíme nebo dopepříme.
  4. Necháme chvilku odstát a mezitím si nakrájíme římský salát a připravíme osmahnuté krutony.
  5. Hotovou zálivku smícháme se salátem ve větší míse a například pomocí škrabky na brambory nastrouháme parmazán, který se salátem promícháme. Parmazán dodá chuť.
  6. Servírujeme do hlubokého talíře nebo misky, přidáme krutony, nastrouháme čerstvé plátky parmazánu a máme hotovo 🙂
  1. caesar

 

Komentářů

komentářů