Jelikož se právě nacházíme v období, kdy vrcholí sezóna sklizně chřestu, uvaříme se velmi chutnou chřestovou polévku.

Chřestová polévka

Ingredience:

  • 1 kg bílého chřestu
  • 60 g másla
  • 2 větší šalotky
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 400 ml smetany
  • 6 ks žloutků
  • sůl
  • bílý pepř
  • muškátový květ

Postup:

1. Omytý chřest si oloupeme pomocí škrabky. Dřevnaté konce chřestu odkrojíme. Chřest nakrájíme na menší kousky. 2. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a osmahneme najemno nakrájené šalotky. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme chřest. Povaříme pět minut. 3. Z hrnce si vyjmeme pár kousků nakrájeného chřestu, který si schováme na později. Pomocí tyčového nebo stolního mixéru polévku důkladně rozmixujeme. 4. Do krémové polévky za stálého míchání přidáme žloutky smíchané se smetanou. Krátce povaříme a vrátíme do hrnce schované kousky chřestu. 5. Ochutíme bílým pepřem a muškátovým květem. Postačí dvě špetky odkaždého. Případně doladíme špetkou soli. IMG_3230m

Komentářů

komentářů