Crème brûlée

Ingredience:

  • 900 ml vysoceprocentní smetany (nejlépe 47%)
  • 2 čajové lžičky přírodního vanilkového extraktu
  • 1 šálek cukru – 1/2 do směsi, 1/2 na posyp
  • 5-6 vaječných žloutků (podle velikosti)

Postup:

1. Smetanu smícháme v kastrůlku s vanilkovým extraktem a zahřejeme.

2. Ve větší míse smícháme žloutky s cukrem. Poté postupně přidáme zahřátou smetanovou směs.

3. Připravíme si menší formu, nalijeme horkou vodu a umístíme formičky na crème brûlée.

4. Hotovou směs postupně nalijeme do formiček a dáme do předem vyhřáté trouby na 165°C (bez použití horkovzduchu) na 45 minut.

5. Formičky poté vyndáme z trouby, necháme vychladnout. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na min. dvě hodiny do lednice.

6. K tomuto receptu potřebujete flambovací pistoli, abyste si zkaramelizovali cukr. Formičky vyndáme z lednice a povrch posypeme právě cukrem. Je dobré použít cukr krystal, s cukrem typu krupice mi to moc nešlo, ale je možné, že jsem jen nešikovný 🙂

7. Máme zkaramelizováno, máme hotovo.

IMG_9986

Tip:

Vysoceprocentní smetanu (double cream) seženete stejně jako přírodní vanilkový extrakt v prodejnách Marks & Spencer.

Komentářů

komentářů