Z dýně můžete udělat leccos, od polévky až po dezert. A právě se dneska na jeden dezert podíváme. Uděláme si dýňovou roládu přesně tak, jak ji dělají v Americe. Recept jsem použil od známé americké food blogerky Ashley Walkup.

Ingredience:

Na roládu

  • 100 g prosáté hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky dýňového koření (recept v mém profilu)
  • 260 g dýňového pyré (recept v mém profilu)
  • 3 ks čerstvých vajec
  • 1 lžička citrónového extraktu nebo kúry z jednoho bio citrónu

Na krém

  • 400 g sýru Philadelphia
  • 60 g změklého másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nejlepší je přírodní vanilkový extrakt z obchodů Marks & Spencer)

Postup:

1. V první řadě si předehřejme troubu na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C). Jednotlivé přísady smícháme v míse. Nejdříve vařečkou a poté použijeme šlehač.

2. Připravíme si menší pekáč o rozměrech 9″ x 13″ (zhruba 23 cm x 33 cm). Ten si vyložíme pečícím papírem.

3. Když máme těsto ušlehané, rovnoměrně jej rozprostřeme na připravený pekáč.
 
4. Dáme do trouby na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C) po dobu 15 – 20 minut, záleží na dané troubě. Můžeme též testovat formou špejlové metody.
 
5. Když se nám na šplejli nic nepřichytí, tak pekáč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 
6. Povrch si lehce posypeme moučkovým cukrem a položíme na něj pečící papír. Pomalu smotáme (motáme tu delší stranu). Dáme do lednice na 25 minut.
 
7. Postup na krém: Je lepší si vyklopit sýr Philadelphia spolu s připraveným máslem do šlehací nádoby a nechat na pokojové teplotě. Mezitím si připravíme vanilkový extrakt a moučkový cukr.
 
8. Když máme sýr změklý spolu s máslem, tak jej nejdříve pošleháme. Krém by měl být hladký a bez hrudek. Pokud tam jsou, tak je to pravděpodobně z důvodu, že máslo je málo změklé. Ale i tak se dá krém použít bez problémů.
 
9. Vyjmeme roládu z lednice, rozvineme ji a rychle přidáme připravený krém. Vrstva krému by neměla být moc tlustá, protože bychom roládu zpět pořádně nezavinuli.
 
10. Takže opatrně roládu zavineme a vrátíme zpět do lednice. Po vychladnutí odkrojíme okraje, aby roláda dostala ten správný vzhled.
 
11. A máme hotovo! Roládu můžeme začít podávat. Určitě Vám zbyl nějaký krém, ten můžete uchovat pár dnů v lednici nebo hnedka udělat další roládu, pokud ta první zachutnala :).

Komentářů

komentářů