Je dost pravděpodobné, že víte, jak jsou klasické jablečné koláče (Apple Pie) v Americe oblíbené. Už je to pár let, kdy jsem ho sám zkoušel, ale moc se nepovedl 🙂 Proto po letech jsem se rozhodl, že ho musím znova vyzkoušet. A musím říct, že s tímhle receptem vykouzlíte pravý americký koláč z jablek.

Jablečný koláč

Ingredience:

Na těsto:

  • 320 gramů prosáté hladké mouky
  • 230 gramů na kostičky nakrájené chlazené máslo (skutečně musí být vychlazené)
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 čerstvé vejce, rozkvrdlané
  • 3 – 4 polévkové lžíce ledové vody

Na náplň:

  • 750 gramů oloupaných a na plátky nakrájených jablek (odrůda Granny Smith)
  • 100 gramů cukru krupicce
  • 30 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 mletého muškátového ořechu
  • 15 ml vymačkané šťávy z citronu
  • Kůra z citronu

Na potření:

  • 1 čerstvé vejce, rozkvrdlané
  • 5 gramů cukru krupice (na posyp)

Postup:

  1. V míse smícháme s hladkou moukou s cukrem a solí. A teď zpracujeme se sypkou směsí vychlazené máslo na kostičky. Zpracujeme buď pomocí ručního hnětače na těsou a nebo ručně úplně. Jde o to, aby nám máslo při zpracování těsta nezměklo úplně. Měla by vzniknout taková hrudková máslovo-moučná směs 🙂 . Přidáme rozkvrdlané vejce a ledovou vodu. Celé to pořádně zapracujeme.
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a necháme v lednici minimálně hodinu odpočinout. Nejlépe přes noc. Ve výsledném těstě by mělo být i vidět nezapracované kousky másla, tak to má být.
  3. Připravíme si náplň. Jablka Granny Smith oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky. V menší misce smícháme kukuřičný škrob, skořici, cukr, muškátový ořech a kůru z citronu.
  4. Poté nakrájená jablka dáme do větší mísy, přidáme přechozí smíchanou směs cukru a citronovou šťávu. Celé důkladně promícháme.
  5. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme formu na koláč.
  6. Rozválíme nejdříve první lehce pomoučenou polovinu těsta, diametrálně na 30 cm. Těsto pak přemístíme do formy a postupně upravíme okraje.
  7. Kousky jablek rovnoměrně rozprostřeme ve formě. To pak dáme na chvilku do ledničky, než rozválíme druhou polovinu těsta.
  8. Když máme rozválenou druhou část těsta, vyndáme naplněný koláč z lednice a pokrejeme vrchní vrstvou. Teď se nám hodí čisté nůžky, přebytečně těsto jednoduše zastřihneme a uschováme na okamžik stranou. Okraje obou těst po celém obvodu spojíme.
  9. Teď využijeme odložený zbytek těsta. Rozválíme jej a buď pomocí vykrajovátka nebo případně ručně vyrobíme lístky na koláč.
  10. Koláč si rovnoměrně potřeme rozkvrdlaným vejcem, ozdobíme vykrojenými lístky. Ty taktéž potřeme. Na konec posypeme povrch lehce cukrem a dáme do trouby na 25 – 30 minut při 180°C.
  11. Samozřejmě každá trouba je jiná, tak hlídáme, aby nám povrch koláče v troubě rovnoměrně zezlátnul 🙂 . A máme hotovo!

Upečený jablečný koláč necháme odpočinout zhruba tři hodiny.

TIP: V receptu je použita odrůda jablek Granny Smith, což nemusí každý znát. Ale právě tato odrůda je na pečení nejlepší, ze všech odrů si zachová tvar. Jablka jsou zelené barvy, chutí trochu nakyslejší/trpké :).

Komentářů

komentářů