Šafrán je velmi specifické koření. A to nejen díky své chuti a širší možnosti použití, ale i ceny. Patří totiž do kategorie dražšího koření. Šafránový chléb není klasický velký chléb, je to verze „placatého“ chleba, tzv. flatbread.

Ingredience:

  • 1 až 2 čajové lžičky šafránu (dle chuti)
  • 250 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 110 ml horké vody
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Ve varné konvici si ohřejeme vodu. Když máme vodu uvařenou, připravíme si do misky šafrán a zhruba 50 ml horké vody ho zalijeme a necháme chvilku vylouhovat.

2. Do mísy si připravíme hladkou mouku, ale dal bych tak 200 gramů a podle potřeby budeme přidávat zbytek. Přidáme špetku sole a mletého pepře. Přidáme olivový olej a zalijeme šafránem s horkou vodou a přidáme i zbývající horkou vodu. Vařečkou smícháme.

3. Jakmile nám těsto přestane lepit, tak ho ještě chvilku ručně prohněteme. Ve výsledku bychom měly mít takovou nelepivou a hladkou „kouli“. Nechám zhruba 15 minut odpočinout.

4. Když nám těsto odpočinulo, rozdělíme jej na tři kousky a uděláme z nich menší kuličky. Rozpálíme si pánev. Tipoval bych to na střední stupeň, možná o trošičku více, ale ne zas tak moc.

5. Jednotlivou kuličku postupně rozválíme na tenkou tloušťku na lehce pomoučněném prostoru. Na závěr ještě lehce posypeme moukou a solí.

6. Vložíme na pánev. Mělo by to jít snadno, těsto by se nemělo trhat.

7. Upozorňuji, abyste těsto pravidelně neotáčeli. Nechte ho na první straně do té doby, než se začnou vytvářet bubliny.

8. Ony pak trochu zčernají, ale to neznamená, že se chléb spálí. To odhadnete i podle vůně. Jakmile už ucítíte pálící se aroma můžete otočit na druhou stranu. Ta už tam nebude tak dlouho. Trvá to pár minut, ale myslím, že do deseti minut by jedno těsto mělo býti hotové.

9. Výsledný chléb nakrájíme na proužky

IMG_0604

 

lista_foto

Komentářů

komentářů