Silný hovězí vývar. Pro někoho jeden z nejoblíbenějších. Pojďme se společně podívat na nejen recept, ale i postup výroby domácího hovězího vývaru. Taky se ho vyplatí dělat o několik hodin více. Minimálně bych doporučil 6 hodin, ale můžete i déle. Obecně platí, čím déle necháte hovězí vývar táhnout, tím bude silnější.

Silný hovězí vývar

Ingredience

  • 2 kg hovězích žeber
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks petžele
  • 1 ks většího celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 10 až 12 kuliček celého černého pepře
  • 4 litry studené vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 ks střední cibule

Postup

1. Připravíme si čerstvá hovězí žebra. Nejlepší je si žebra koupit v masně týž den, kdy se chystáme hovězí vývar dělat. Pokud ho nechceme ovšem dělat třeba v neděli, kdy je drtivá většina masen a uzenářství zavřená a nezbyde nám nic jiného, než zajít do většího marketu.

Hovězí žebra dáme do většího kastrolu.

IMG_5853

Připravíme si i kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petžel), tu pokrájíme na větší kusy a přihodíme do kastrolu, kde už jsou žebra.

Přidáme k nim i jednu střední cibuli v celku a česnek. Zalijeme studenou vodou a přivedeme jej k varu.

IMG_5870

2. Po chvilce, kdy se voda začne dostávat k varu nám začne vznikat na povrchu pěna vlivem srážením bílkovin. Je důležité, pěnu lžicí nebo malým sýtkem postupně odstraňovat, neboť bychom měli výsledným vývar kalný a hodně mastný. Jasně nějaká mastnota tam musí být, ale zas tak moc ne. Proto buďte trpělivý a postupně vzniklou pěnu odstraňujte.

IMG_5879

3. Jakmile se nám pěna přestane tvořit, snížíme stupeň na plotýnce na minimum a přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy, osolíme a lehce mletým pepřem opepříme a pomalu necháme táhnout vývar (česnek na fotce jsme samozřejmě přihodili už hnedka v prvním kroku 🙂 ).

IMG_5832

Je důležité na něj nespěchat a hlavně ho nepřikrývat pokličkou! Díky pomalému a tudíž i dlouhému vaření nám náš vývar získá na síle.

4. Když je zelenina měkká, vyjmeme ji na talíř a necháme vychladnout. Později se nám hodí k výsledné polévce z hovězího vývaru.

IMG_5914

5. Já jsem vývar nechal táhnout zhruba šest hodin a určitě není na škodě ho nechat táhnout daleko déle.

6. Z táhnoucího vývaru si odeberem hovězí žebra a necháme je vychladnout. Hotové hovězí maso pak také použijeme v polévce. Vývar poté přelijeme prostřednictvím jemného sítka a necháme vychladnout.

A čistý hovězí vývar máme hotový!

IMG_5941

IMG_5976

A takto může vypadat polévka ze silného hovězího vývaru spolu s domácíma nudlema.

IMG_6181

Komentářů

komentářů