Naše české skořičky, které se prodávají v našich pekařství zná každý. Ale co si takhle zkusit švédské skořičky?
Ingredience:
- 400 ml mléka
- 110 g másla
- 2 x 7g sáčků sušeného droždí
- 110 g cukru krupice
- 750 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky kardamonu
- 2 lžíce granulovaného cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 110 g změklého másla
- 90 g cukru moučka
- 2 lžíce skořice (tím není myšlený skořicový cukr)
Postup:
1. V kastrůlku rozpustíme máslo. Přidáme mléko, zamícháme a budeme udržovat “vlažnou” teplotu.
2. Do větší mísy si prosejeme hladkou mouku. K ní přidáme sušené droždí, cukr, sůl a kardamon. Celé to smícháme a poté přilijeme vlažnou směs másla s mlékem.
3. Vařečkou vmícháme. Vyklopíme na pracovní desku a těsto uhněteme. Odhaduji to maximálně na pět minut. Dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme hodinu odpočinout na teplém místě.
4. Troubu se předehřejeme na 220°C.
5. Nakynuté těsto si přemístíme zpět na pracovní plochu. Lehce ručně prohněteme a vytvoříme pruh. Ten pak pomocí kuchyňského válečku rozválíme.
6. V tomto kroku záleží na tom, jak naše skořičky budou vypadat. Je lepší rozválet těsto více, neboť se nám to bude rolovat lépe a dostane se nám tam více skořicové směsi.
7. Skořicovou směs si vytvoříme tak, že smícháme změklé máslo s moučkovým cukrem a skořicí. Můžeme použít i ruce, neboť ty si stejně umažeme tím, jak budeme potírat námi rozválený pruh těsta.
8. Rozetřeme rovnoměrně do všech stran. Postupně pak srolujeme.
9. Cukrářským hladítkem nebo nožem vytvoříme 16 až 24 jednotlivých kousků. Záleží na nás jakou chceme mít velký.
10. Teď máme dvě možnosti, jak chceme naše skořičky upéct. Můžeme jednotlivě, pomocí formy na muffiny. Nebo je naskládáme rovnoměrně do dortové formy.
11. Troubu si snížíme na teplotu 190°C a dáme péct na 15 až 20 minut. Každá trouba peče jinak, takže to chce ohlídat, kdy naše skořičky budou mít zlatohnědou barvu.
12. Vyndáme z trouby a máme hotovo.
Nejlepší jsou ještě teplé 🙂