Trhané vepřové maso je (teda aspoň si to myslím) takovou klasikou americké kuchyně. Není vůbec náročné na přípravu a zajisté si ho nevychutnáte jen vy, ale i ostatní strávníci se kterými se rozdělíte 🙂 .

Trhané vepřové maso

Ingredience (kolem 12 porcí):

  • 3 kg vepřové plece bez kosti (ramínko)
  • 2 lžíce oleje

Kořenící směs:

  • 60 g hnědého cukru
  • 30 g soli
  • 12 g uzené papriky
  • 6 g hořčičného prášku
  • 4 g mletého černého pepře
  • 4 g mletého kmínu

Do pekáče:

  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 45 ml jablečného octa
  • 80 g rajčatového protlaku
  • Čerstvý tymián

 

Postup:

V menší misce připravíme kořenící směs: Smícháme hnědý cukr, sůl, uzenou papriku, mletou hořčici, kmín a pepř. Touto kořenící směsí posypeme ze všech stran připravené maso. Pořádně směs do masa vmasírujeme. Maso pak přendáme do menšího pekáče a přikryjeme alobal. Necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc.

 

Troubu si předehřejme na teplotu 150°C. Mezitím si rozehřejeme na větší pánvi olej a maso z každé strany osmahneme. Podle velikosti, tak 2 až 3 minutky z každé strany.

Po osmahnutí maso dejme stranou a do pánve přidejme jablečný ocet, cibuli, česnek a rajčatový protlak. Pořádně promíchejte a nechte krátce povařit. Tuto směs pak přendejte do připravené pekáče ve kterém bude maso v troubě.

Maso vložte do pekáče, zalijte vývarem, přikryjte víkem pekáče (případně alobalem) a dejte do trouby na nějaké 3,5 – 4 hodiny.

Já jsem maso v polovině času otočil 🙂 .

Upečené maso vložte bokem do jiného pekáče a zakryjte alobal. Nechte ho 15 minut odpočinout. Mezitím se vrhněte na šťávu.

Poslouží nám právě ta, co zůstala po masu v pekáči. Jen ji přendejte do mísy, ve které ji budete moct rozmixovat.

No a pak už jen zbývá do ruky vzít vidličky a zahrát si na Wolverina z X-menů. Maso právě pomocí vidliček „roztrháme“.

Servírovanou porci trhaného masa polijeme rozmixovanou šťávou, promícháme a je to!

 

Komentářů

komentářů