Receptů na kuřecí vývar je skutečně hodně a pokud chcete vyzkoušet něco nového, tak tenhle recept na silný kuřecí vývar je pro to jak dělaný.
Ingredience:
- 1,5 kg kuřecích kousků (stehna, křidélka)
- 3 lžíce sušeného mléka
- 4 litry vody
- 2 velké nebo 4 malé mrkve
- 2 až 3 petržele (záleží na velikosti)
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku (neoloupané)
- 3 bobkové listy
- 20 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
Postup:
1. První ze všeho si kuřecí kousky dáme do pekáčku, posypeme sušeným mlékem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C asi na hodinu.
2. Mezitím si připravíme kořenovou zeleninu, kterou očistíme. Stroužky česneku necháme ve slupce.
3. Jednu cibuli rozpůlíme a trochu jí na pánvi spálíme.
4. Jakmile máte kuřecí kousky propečené, naskládáme je do hrnce a přidáme k nim kořenovou zeleninu s cibulí. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
5. Na hladině se nám začne tvořit pěna. Tu postupně sbíráme, aby se vývar nezakalil.
6. Když se nám pěna přestane tvořit, přidáme česnek, bobkové listy, nové koření, pepř a lehce osolíme. Plotýnku stáhneme na nízký výkon tak, aby se nám vývar nevařil. Ten se musí nechat táhnout a to minimálně 4 hodiny.
7. Poté vyjmeme zeleninu a kuřecí kousky na talíř. Využijeme pak na kuřecí polévku.
8. Vývar přecedíme přes sítko. Tím získáme čistý vývar.
9. A teď je už na nás jak dále postupovat. Můžeme si z něj udělat kuřecí polévku, nebo můžeme nechat i zamrazit na příště.