Trhané vepřové maso je (teda aspoň si to myslím) takovou klasikou americké kuchyně. Není vůbec náročné na přípravu a zajisté si ho nevychutnáte jen vy, ale i ostatní strávníci se kterými se rozdělíte 🙂 .
Trhané vepřové maso
Ingredience (kolem 12 porcí):
- 3 kg vepřové plece bez kosti (ramínko)
- 2 lžíce oleje
Kořenící směs:
- 60 g hnědého cukru
- 30 g soli
- 12 g uzené papriky
- 6 g hořčičného prášku
- 4 g mletého černého pepře
- 4 g mletého kmínu
Do pekáče:
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- 700 ml zeleninového vývaru
- 45 ml jablečného octa
- 80 g rajčatového protlaku
- Čerstvý tymián
Postup:
V menší misce připravíme kořenící směs: Smícháme hnědý cukr, sůl, uzenou papriku, mletou hořčici, kmín a pepř. Touto kořenící směsí posypeme ze všech stran připravené maso. Pořádně směs do masa vmasírujeme. Maso pak přendáme do menšího pekáče a přikryjeme alobal. Necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc.
Troubu si předehřejme na teplotu 150°C. Mezitím si rozehřejeme na větší pánvi olej a maso z každé strany osmahneme. Podle velikosti, tak 2 až 3 minutky z každé strany.
Po osmahnutí maso dejme stranou a do pánve přidejme jablečný ocet, cibuli, česnek a rajčatový protlak. Pořádně promíchejte a nechte krátce povařit. Tuto směs pak přendejte do připravené pekáče ve kterém bude maso v troubě.
Maso vložte do pekáče, zalijte vývarem, přikryjte víkem pekáče (případně alobalem) a dejte do trouby na nějaké 3,5 – 4 hodiny.
Já jsem maso v polovině času otočil 🙂 .
Upečené maso vložte bokem do jiného pekáče a zakryjte alobal. Nechte ho 15 minut odpočinout. Mezitím se vrhněte na šťávu.
Poslouží nám právě ta, co zůstala po masu v pekáči. Jen ji přendejte do mísy, ve které ji budete moct rozmixovat.
No a pak už jen zbývá do ruky vzít vidličky a zahrát si na Wolverina z X-menů. Maso právě pomocí vidliček “roztrháme”.
Servírovanou porci trhaného masa polijeme rozmixovanou šťávou, promícháme a je to!