Dezerty Featured Recepty

Velikonoční beránek

Zanedlouho nás opět čekají velikonoční svátky. K nim samozřejmě patři velikonoční beránek s citrónovou chutí. Jasně, receptů na berany je na netu spousta, nehledě, že si v obchodech můžete zakoupit beránka z továrny. Ale třeba není od věci zkusit si ho udělat doma. Při téhle příležitosti si dovolím recyklovat svůj starší recept na citrónové řezy. Jedna z nejdůležitějších informací jsou ingredience a jejich množství. Existuje totiž mnoho forem na beránka, ať už velké, tak i malé. Tenhle recept je dělán na formu od Tescomy

Ingredience:

  • 225 g cukru krupice
  • 250 g samokypřící mouky (tzv. Self-raising flour – koupíte Marks & Spencer nebo v Tescu v oddělení se zahraniční kuchyní)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 4 velká vejce
  • 225 g másla, v pokojové teplotě
  • 3 lžíce mléka
  • kůra ze 3 ks citronů (BIO!!!!)

Na polevu:

  • 300 g cukru moučka
  • šťáva z jednoho citronu (kdyby byla cukrová směs moc tuhá, můžeme přidat šťávu z dalšího citrónu.)
  • kůra z jednoho citronu

Postup:

Troubu se předehřejeme na 160°C (bez použití funkce horkovzduchu). Připravíme se formu, kterou si pečlivě vymažeme a vysypeme hrubou moukou (případně polohrubou).

Všechny suché ingredience smícháme ve vedlejší míse důkladně dohromady. V další míse zašleháme máslo s cukrem. Poté přidejme jedno vejce po druhém postupně a v závěru mléko. Z citrónů ostrouháme kůru a přidáme. V závěru vsypeme mouku s práškem do pečiva a zašleháme do krémové konzistence.

Směs přendáme do připravené formy a umístíme na rošt do trouby uprostřed. Pečeme 40 minut nebo do doby, než nám povrch nevytvoří zlatohnědou barvu. Můžete to i hlídat pomocí špejle.

Po vyndání z trouby necháme 15-20 minut beránka ještě ve formě a poté přendáme na mřížku pro úplné vychladnutí. Mezitím si připravíme polevu.

Do menší mísy si přidáme prosátý cukr moučka, šťávu a kůru z citronu. Důkladně smícháme do krémové konzistence.

Polevu pak vylijeme na vychladlý povrch beránka a je to 🙂

Já si tuhle citrónovou směs zamiloval. Těsto je nadýchané a svěží chutě, prostě špica.

Komentářů

komentářů

Doporučené recepty

Domácí pomazánka z nivy

Daddy

Ovocná svačinka s příchutí manga – Yoyo snack

Daddy

Sacherův dort

Daddy