Zanedlouho nás opět čekají velikonoční svátky. K nim samozřejmě patři velikonoční beránek s citrónovou chutí. Jasně, receptů na berany je na netu spousta, nehledě, že si v obchodech můžete zakoupit beránka z továrny. Ale třeba není od věci zkusit si ho udělat doma. Při téhle příležitosti si dovolím recyklovat svůj starší recept na citrónové řezy. Jedna z nejdůležitějších informací jsou ingredience a jejich množství. Existuje totiž mnoho forem na beránka, ať už velké, tak i malé. Tenhle recept je dělán na formu od Tescomy
Ingredience:
- 225 g cukru krupice
- 250 g samokypřící mouky (tzv. Self-raising flour – koupíte Marks & Spencer nebo v Tescu v oddělení se zahraniční kuchyní)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 4 velká vejce
- 225 g másla, v pokojové teplotě
- 3 lžíce mléka
- kůra ze 3 ks citronů (BIO!!!!)
Na polevu:
- 300 g cukru moučka
- šťáva z jednoho citronu (kdyby byla cukrová směs moc tuhá, můžeme přidat šťávu z dalšího citrónu.)
- kůra z jednoho citronu
Postup:
Troubu se předehřejeme na 160°C (bez použití funkce horkovzduchu). Připravíme se formu, kterou si pečlivě vymažeme a vysypeme hrubou moukou (případně polohrubou).
Všechny suché ingredience smícháme ve vedlejší míse důkladně dohromady. V další míse zašleháme máslo s cukrem. Poté přidejme jedno vejce po druhém postupně a v závěru mléko. Z citrónů ostrouháme kůru a přidáme. V závěru vsypeme mouku s práškem do pečiva a zašleháme do krémové konzistence.
Směs přendáme do připravené formy a umístíme na rošt do trouby uprostřed. Pečeme 40 minut nebo do doby, než nám povrch nevytvoří zlatohnědou barvu. Můžete to i hlídat pomocí špejle.
Po vyndání z trouby necháme 15-20 minut beránka ještě ve formě a poté přendáme na mřížku pro úplné vychladnutí. Mezitím si připravíme polevu.
Do menší mísy si přidáme prosátý cukr moučka, šťávu a kůru z citronu. Důkladně smícháme do krémové konzistence.
Polevu pak vylijeme na vychladlý povrch beránka a je to 🙂
Já si tuhle citrónovou směs zamiloval. Těsto je nadýchané a svěží chutě, prostě špica.